Leest

Hier korte beschrijvingen van boeken die ik lees, voor mezelf, zodat ik weet wat ik zoal lees in een jaar, maar wellicht ook voor jullie, ter inspiratie. Kijk hier voor een overzicht van wat ik in 2018 las.

Sue Monk Kidd - Witte vleugels, zwarte vleugels

Een roman met een realistisch tintje en gebaseerd op diverse historische gebeurtenissen tijdens de 19e eeuw in Amerika.

Schrikbarend verhaal over een familie Grimké en hun slaven. Over wat de slaven doormaken, hoe ze leven en denken. Dit boek zet je weer even aan het denken over de verschrikkelijke dingen die we als mensheid hebben uitgehaald...

Goed geschreven en vanuit slechts twee oogpunten, Sarah, (Grimké dochter) en Handful (jong slavenmeisje) vertelt.

Diverse auteurs - De Scharrelaar

De omschrijving van dit boek is iets wat op mijn lijf geschreven staat. Een boek voor literatuur én vogelliefhebbers. Laten dat nou twee van mijn favoriete onderwerpen zijn.

Dit tijdschrijft beschrijft mooie verhalen, herinneringen en gedachten op met als hoofdonderwerp vogels. Heerlijk tijdschrift om er even bij te pakken.

De verschillende auteurs zorgen voor verschillende schrijfstijlen en dat maakt het nog leuker.

Koos Dijksterhuis - Handboek voor natuurwandelingen

Dit boek stond al een tijdje op mijn lijst, en na het lezen van twee fictie boeken had ik wel weer zin in non-fictie. Dit boek neemt je mee op een aantal wandelingen door Nederland. Op een mooie manier verwoord wat er allemaal te zien is.

Ondanks dat ik natuurlijk met mijn vogelhobby al een hoop te zien heb als ik de natuur in trek, heeft dit boek me echt naar meer doen kijken. Wat een diversiteit aan planten, bomen, bloemen, beestjes. Ik merk sinds ik dit boek uit heb dat ik naar nog veel meer kijk dan alleen vogels. En heb zin om te ontdekken, de natuur in te gaan en de constante stroom aan nieuwe informatie tot me te nemen. Te leren wat ik allemaal zie. Prachtig!

Murat Isik - Verloren Grond

De avond voor de reis naar Noorwegen en de reis zelf een behoorlijke slag geslagen in het aantal pagina's van Darlah, dus ik besloot op het vliegveld voor de zekerheid maar een boek te kopen voor in ieder geval de terugweg. Goed idee wel, gezien ik Darlah al de daaropvolgende dag uit had.

Wees onzichtbaar was een grote verrassing voor me, dus de keuze om ook het debuut 'Verloren grond' van Isik te lezen was makkelijk. Dit is tevens het eerste fysieke boek wat ik als dwarsligger heb gelezen, en dat bevalt (helemaal tijdens het reizen) goed! De kleine letters en de pagina's lezen comfortabel genoeg.

Wederom een prachtig boek van Isik, die je meeneemt in het familieverhaal de 13-jarige Mehmet. Het boek pakt je vast, laat je meeleven met de personages en vertelt op een fantastische manier het grillen van het familieleven in het oosten van Turkije tijdens de jaren 60. Prachtig en ontroerend verhaal.

Johan Harstad - Darlah

Ik zag in de boekhandel dit boek liggen. Ondanks dat het boek al een paar jaar eerder is verschenen had ik nog nooit van deze titel gehoord. Na het lezen van Max, Micha en het TET-offensief ben ik fan geworden van de schrijfstijl en manier van vertellen van Harstad, dus ondanks dat het thema van het boek mij niet direct aansprak, leek het me toch een goed idee om te lezen.

Uiteindelijk bleek het een verschrikkelijk spannend boek, die ondanks de reis naar de maan (wat voor de doorsnee mens weinig tot de verbeelding spreekt), toch enorm tot je gevoel sprak. Je voelt hoe de hoofdpersonages de reis ervaren en wordt vanaf het begin van het boek meteen meegenomen in het mysterie.

Het einde was ondanks niet helemaal verrassend wel enorm gaaf uitgevoerd! Aanrader.

Nicolien Mizee - Moord op de moestuin

Tevens weer een boek dat ik via de podcast van Gijs Groenteman heb ontdekt na een gesprek tussen Nicolien en Gijs. Ik ben niet zo'n 'moord'-boeken lezer, maar gezien dit verhaal voornamelijk verpakt is als roman leek het me wel wat. Tof verhaal, leest lekker weg en gaat inderdaad niet zo zeer om de moord maar meer om het verhaal daaromheen.

Zin om zelf ook met onze moestuin aan de slag te gaan.

Patrick van den Hanenberg - Het leven heeft geen zin maar ik wel

Een paar jaar geleden kwam ik het lied 'Mooi' tegen van Maarten van Roozendaal. Plots herkende ik zijn stem van een fascinerende reclame van NUON.

Ondanks dat die reclame nogal wat stof deed opwaaien had vanwege het reclame maken over de ruggen van slachtoffers van de watersnoodramp, is het wel een prachtig lied. Ook was ik volledig in de ban van 'Mooi'. Wat een prachtige teksten en emotie. Standaard mijn 'zin-in-lente'-lied. Even naar Maarten luisteren terwijl de sneeuw en kou zich aandoet buiten.

Maarten is helaas overleden, maar over zijn leven kunnen we dankzij dit boek van van den Hanenberg nog lezen. Een mooie vertelling over het leven van Maarten, zijn prachtige ouvre, en enorme inzet voor de kleinkunst wereld van Nederland. Genieten van het leven en de kleine dingen om je heen is denk ik wat je dit boek weer doet beseffen.

Tarjei Vesaas - The Ice Palace

Vorig jaar las ik 'De Vogels' en kende ik Vesaas als schrijver eigenlijk helemaal niet. Ik vond 'De Vogels' een prachtig verhaal en Vesaas heeft een heerlijke manier van schrijven. Toevallig kwam ik in de krant een artikel tegen waarbij iemand de manier waarop Vesaas natuur en omgeving beschrijft prees, met als referentie vooral het boek The Ice Palace.

Nou is dit boek er niet in Nederlandse vertaling in epub, dus heb ik de Engelse maar gelezen. Wederom een niet al te dik boek, waarbij het verhaal voornamelijk om twee hoofdkarakters draait. Net als in 'De Vogels' krijg je een goed beeld van de manier waarop de karakters (Siss en Unn) denken en doen. Je wordt echt meegenomen in hun gedachtegang en dat maakt het dat je op een goede manier kunt meeleven en meedenken.

Ook dit boek neemt een schokkende wending die ik niet zag aankomen, en omdat dit halverwege het verhaal al gebeurd wil je vooral blijven doorlezen. Door de manier van schrijven niet eens perse om de uitkomst van het verhaal, maar om hoe personage Siss omgaat met de situatie.

John Steinbeck – Muizen & mensen

Kort rauw verhaal van George en zijn sterke grote (dommige) vriend Lennie. Samen hebben ze grote toekomstdromen: een eigen stukje grond, om zoals beschreven in het boek "van de vette aarde" te kunnen leven. Daarnaast wat dieren, voor Lennie.

Ik zag dat er een nieuwe vertaling was van dit 'klassieke' verhaal. Had wel weer zin in een kort verhaal na de (prachtige) pil van Murat Isik. Mooi en beeldend beschreven. Je waant je op de ranch met George, Lennie, en de rest van de personages. Ondanks dat ik nooit geemotioneerd raak van boeken was het einde schokkend en deed het me meeleven met de karakters uit het boek.

Murat Isik - Wees onzichtbaar

Dit boek ligt al tijden in de top 10 bij mijn boekhandel en toch sprak het mij niet direct aan. Een roman over het leven van een gezin uit Turkije wat hoopt op een betere wereld in Nederland, specifiek de Bijlmer in de jaren 80 en 90.

Uiteindelijk vanwege de lovende recensies toch maar gekocht en wat een geluk! Prachtig geschreven boek, niet perse spannend maar een verhaal waar je constant naar wil terugkeren. Het boek neemt je mee in het leven van de jonge Metin, zijn geweldadige vader en het rondkomen in een rommelige gevaarlijke wijk. Dikke aanrader!

Tosca Niterink - De Poncho must go on

In de podcast 'Groenteman in de kast' sprak Gijs met Tosca en vriendin Annie over onder andere dit boek. De podcast is sowieso geweldig, dus ook meteen even een niet-boek aanrader bij deze. Tijdens het luisteren zat ik met een glimlach op de fiets dus het boek moest wel een succes zijn.

In de poncho must go on, vertelt Tosca over de verhalen die ze meemaakt tijdens haar reizen over de wereld. Een mooie kijk in het knullige reizigersleven waar je mee te maken krijgt als je in landen bent waar het allemaal niet spik en span geregeld is zoals in ons kikkerlandje. Grappige anekdotes, mooie situaties en bijzondere verhalen gebundeld in een paperback die je in een paar avonden uit hebt. Niet altijd vlekkeloos geschreven, maar desalniettemin een fijn boekje.

Redmond O'Hanlon - De Groene Stad

Een bondig klein boek over Almere. Hoe men om gaat met het bouwen van een stad, de architectuur, het integreren van groen in een wat een eindeloze bak stenen lijkt.

De manier van hoe O'Hanlon de zaken opschrijft is leuk en neemt je mee in de geschiedenis van Almere en omstreken. Ook al heb ik verder weinig met Almere, het is leuk om te lezen hoe een stadsbestuur om gaat met het meer leefbaar maken van een stad doormiddel van natuur en andere maatregelen. Ook leuk om nog even te lezen over het nieuw gecreëerde natuurgebied de Marker Wadden.

John Muir - In de Wildernis

Een verzameling verhalen van wat je een beetje de Godfather van de Amerikaanse nationale parken mag noemen. Mooie verhalen over ongerepte natuur in Amerika.

Met secure verwondering over planten, bomen en dieren. Prachtig opgeschreven. Dit boek maakt het dat je zin krijgt om naar buiten te gaan en om je heen te kijken. In elk seizoen, weer of geen weer.

Deze bundel verhalen zorgt er voor dat je wat beter kijkt naar de kleine dingetjes in het leven. De kleuren van bloemen, de vormen van bomen, de veranderingen van seizoenen, de geuren om je heen. Moeilijk en vaak iets waar we niet echt meer bij nadenken in deze snelle digitale wereld. Fijn om te lezen hoe John alles ervaart.

Gabriel Garcia Marquez - Honderd jaar eenzaamheid

Ik was na Schorshuiden van Annie Proulx op zoek naar een soortgelijke historische roman die over meerdere jaren het verhaal van een familie vertelt. Bij die zoektocht stuitte ik op een Reddit thread over historische romans, en daar werd deze aangeraden.

De manier waarop Marquez schrijft is super, het leest erg makkelijk weg en je vliegt door het verhaal heen. Ondanks dat de historische feiten in het boek wat dun zijn, of in ieder geval niet perse in lijn met mijn verwachting, is het familie verhaal mooi.

Ik heb wel vaker romans gelezen waar voorin een stamboom staat, maar dit was de eerste keer dat ik daar ook meerdere keren naar terug heb gebladerd. Voornamelijk omdat bijna alle leden van de familie dezelfde namen of een combinatie van namen hebben. Dat maakt het soms even lastig context wisselen. Ik kan iedereen dit boek aanraden, prachtig geschreven.