Leest

Hier korte beschrijvingen van boeken die ik lees, voor mezelf, zodat ik weet wat ik zoal lees in een jaar, maar wellicht ook voor jullie, ter inspiratie. Kijk hier voor een overzicht van wat ik in 2018 las.

Murat Isik - Wees onzichtbaar

Dit boek ligt al tijden in de top 10 bij mijn boekhandel en toch sprak het mij niet direct aan. Een roman over het leven van een gezin uit Turkije wat hoopt op een betere wereld in Nederland, specifiek de Bijlmer in de jaren 80 en 90.

Uiteindelijk vanwege de lovende recensies toch maar gekocht en wat een geluk! Prachtig geschreven boek, niet perse spannend maar een verhaal waar je constant naar wil terugkeren. Het boek neemt je mee in het leven van de jonge Metin, zijn geweldadige vader en het rondkomen in een rommelige gevaarlijke wijk. Dikke aanrader!

Tosca Niterink - De Poncho must go on

In de podcast 'Groenteman in de kast' sprak Gijs met Tosca en vriendin Annie over onder andere dit boek. De podcast is sowieso geweldig, dus ook meteen even een niet-boek aanrader bij deze. Tijdens het luisteren zat ik met een glimlach op de fiets dus het boek moest wel een succes zijn.

In de poncho must go on, vertelt Tosca over de verhalen die ze meemaakt tijdens haar reizen over de wereld. Een mooie kijk in het knullige reizigersleven waar je mee te maken krijgt als je in landen bent waar het allemaal niet spik en span geregeld is zoals in ons kikkerlandje. Grappige anekdotes, mooie situaties en bijzondere verhalen gebundeld in een paperback die je in een paar avonden uit hebt. Niet altijd vlekkeloos geschreven, maar desalniettemin een fijn boekje.

Redmond O'Hanlon - De Groene Stad

Een bondig klein boek over Almere. Hoe men om gaat met het bouwen van een stad, de architectuur, het integreren van groen in een wat een eindeloze bak stenen lijkt.

De manier van hoe O'Hanlon de zaken opschrijft is leuk en neemt je mee in de geschiedenis van Almere en omstreken. Ook al heb ik verder weinig met Almere, het is leuk om te lezen hoe een stadsbestuur om gaat met het meer leefbaar maken van een stad doormiddel van natuur en andere maatregelen. Ook leuk om nog even te lezen over het nieuw gecreƫerde natuurgebied de Marker Wadden.

John Muir - In de Wildernis

Een verzameling verhalen van wat je een beetje de Godfather van de Amerikaanse nationale parken mag noemen. Mooie verhalen over ongerepte natuur in Amerika.

Met secure verwondering over planten, bomen en dieren. Prachtig opgeschreven. Dit boek maakt het dat je zin krijgt om naar buiten te gaan en om je heen te kijken. In elk seizoen, weer of geen weer.

Deze bundel verhalen zorgt er voor dat je wat beter kijkt naar de kleine dingetjes in het leven. De kleuren van bloemen, de vormen van bomen, de veranderingen van seizoenen, de geuren om je heen. Moeilijk en vaak iets waar we niet echt meer bij nadenken in deze snelle digitale wereld. Fijn om te lezen hoe John alles ervaart.

Gabriel Garcia Marquez - Honderd jaar eenzaamheid

Ik was na Schorshuiden van Annie Proulx op zoek naar een soortgelijke historische roman die over meerdere jaren het verhaal van een familie vertelt. Bij die zoektocht stuitte ik op een Reddit thread over historische romans, en daar werd deze aangeraden.

De manier waarop Marquez schrijft is super, het leest erg makkelijk weg en je vliegt door het verhaal heen. Ondanks dat de historische feiten in het boek wat dun zijn, of in ieder geval niet perse in lijn met mijn verwachting, is het familie verhaal mooi.

Ik heb wel vaker romans gelezen waar voorin een stamboom staat, maar dit was de eerste keer dat ik daar ook meerdere keren naar terug heb gebladerd. Voornamelijk omdat bijna alle leden van de familie dezelfde namen of een combinatie van namen hebben. Dat maakt het soms even lastig context wisselen. Ik kan iedereen dit boek aanraden, prachtig geschreven.